• Nieuws
  • Toprenners blikken vooruit op zaterdag

Toprenners blikken vooruit op zaterdag

Tijdens de persconferentie in Restaurant ZilteZoen in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgeblikt op de 18e AGU Egmond-Pier-Egmond en de 44e Saucony Egmond Halve Marathon. De weersvoorspellingen met veel wind gaan zorgen voor twee heroïsche edities. Bram Imming en Pauliena Rooijakkers blikten vooruit op AGU Egmond-Pier-Egmond. Bernard Kipyego, Emmanuel Mutai, Abdi Nageeye en Khalid Choukoud spraken hun verwachtingen uit voor de Saucony Egmond Halve Marathon.

Als eerste werd vooruit gekeken naar de strandrace op zaterdag, waar 4.000 deelnemers van start gaan. Egmonder Bram Imming is één van de favorieten om als eerste over de streep te komen. “Maar het zal moeilijk worden”, geeft hij aan. “De beste renners staan aan de start en iedereen is dubbel gemotiveerd om hier te winnen. Ik kan wel tien namen opnoemen die favoriet zijn.” Imming staat met acht teamgenoten van Stranteam Imming-Gouweleeuw aan de start. “Onze tactiek is zoals altijd: Aanvallen en de koers hard maken. Wij houden iedereen goed in de gaten.”

Het zal een strijd worden tussen de beste Nederlandse en Belgische strandrijders. In het sterke deelnemersveld nemen naast Imming onder andere Nederlands kampioen strandrace Thijs Zonneveld, Ramses Bekkenk, Richard Jansen en Ronan van Zandbeek het op tegen de Belgische renners Kevin van Hoovels, Bart de Vocht en Frederik Decaesteker.

Wethouder van de gemeente Bergen, Jan Mesu, sprak zijn voorkeur al uit. “Ik zou super trots zijn als er een Egmonder wint en hoop dat Bram dat doet. De evenementen die dit weekend in onze gemeente plaatsvinden, vind ik fantastisch”, sluit de wielerfan af.

Bij de vrouwen nemen de Nederlands en Belgisch kampioen, Pauliena Rooijakkers en Grace Verbeke, het tegen elkaar op. Wegrensters Ellen van Dijk en Roxane Knetemann doen ook mee voor de winst. Rooijakkers: “Hoe zwaarder, hoe liever ik het heb”, sprak ze haar voorkeur uit over de omstandigheden. “Dan kom de sterkste er bovenuit. Roxane Knetemann en Ellen van Dijk kunnen ontzettend hard rijden op de weg. Ik hoop dat ik het kan afmaken in het losse zand omhoog. Dat zie ik als mijn voordeel.”

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de Saucony Egmond Halve Marathon, waar 17.000 deelnemers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af. De grootste kanshebsters zijn de Ethiopische Genet Yalew en de Keniaanse Jackline Chepngeno. De mannen starten 9.17 minuten later dan de vrouwen, in het kader van de traditionele man-vrouw wedstrijd. Bernhard Kipyego, die de TCS Amsterdam Marathon in 2014 en 2015 won, weet na de roerige editie van vorig jaar wat hij kan verwachten en is goed voorbereid. Zijn concurrenten Emmanuel Mutai en Abera Kuma (winnaar editie 2013) heeft hij al gewaarschuwd. Mutai, die een persoonlijk record op de marathon heeft van 2.03.13 (tweede snelste tijd ooit gelopen), gaf aan niet bang te zijn voor de elementen.

Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Michel Butter ontmoeten elkaar weer in Egmond na de TCS Amsterdam Marathon. Abdi Nageeye heeft de afgelopen maanden in Kenia gezeten om omvang te trainen. Hij kijkt vol vertrouwen uit naar zondag, wat één van de mooiste wedstrijden is volgens de marathonloper. “Ik zat al eerder dicht bij een overwinning. Na een vijfde en een vierde plaats, hoop ik nu op een derde plaats. Het deelnemersveld is sterk, maar je moet in jezelf geloven en dat doe ik.” Choukoud richt zijn vizier de komende maanden op de baan, ook zijn verwachtingen zijn hoog. “Ik hoop dat de uitslag een keer omgekeerd is en dat ik nu voor Abdi kan eindigen”, grapt hij. “Ik wil in ieder geval mijn zesde plaats van 2012 verbeteren, na het strand zal er weer hard gelopen worden”, voorspelt hij.