• Nieuws
  • Techniek en tactiek bepalend bij 20e AGU Egmond-Pier-Egmond

Techniek en tactiek bepalend bij 20e AGU Egmond-Pier-Egmond

Jasper Ockeloen en Nina Kessler winnen op vernieuwd parcours       

Jasper Ockeloen maakte vandaag zijn favorietenrol waar en schreef de 20e editie van AGU Egmond-Pier-Egmond op zijn naam in een tijd van 1.02.37. Bij de dames won Nina Kessler meer dan verdiend in een tijd van 1.10.46. Op het vernieuwde parcours met een extra lus in Velsen Noord en Wijk aan Zee werd vandaag het verschil gemaakt tussen wegrenners en strandracers.  

Onder ideale omstandigheden vetrokken de heren vandaag om 9.00 uur vanaf de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Met windkracht 3 uit het zuidoosten en een goed strand vertrok het peloton richting de Pier in Velsen Noord. Al snel pakte Rick van Breda samen met Bram Rood in een Noord-Hollands onderonsje de koppositie, waarbij Rood op 16 km lek reed en hiermee zijn positie in het veld verspeelde. De achtervolging bleef lang ongeorganiseerd. Meerdere malen probeerde Peter Koning naar de kop te rijden, echter zonder succes omdat er niet goed werd samengewerkt.

Van Breda wist hierdoor zijn voorsprong tot een kleine minuut uit te bouwen en zijn koppositie vast te houden tot aan Castricum aan Zee, waar Jasper Ockeloen het verschil maakte. De technisch hoogbegaafde renner wist aan te sluiten bij Van Breda en samen rijden ze kop over kop volle bak naar Egmond aan Zee. Pas bij de strandopgang in Egmond aan Zee geeft Van Breda de koppositie af aan Ockeloen en in volle sprint rijden ze naar de finish op de boulevard, waar Ockeloen finisht in 1.02.37. “Het was erg lastig vandaag. Iedereen lette op mij, ik kon niet wegkomen. Het springen over de strobalen heeft me gered, pas hier kon ik naar Rick toe rijden. Rick was heel sterk vandaag, ik moest alles uit de kast halen. Ik gunde het Rick wel, maar ik kon het hem niet cadeau doen. Ik wilde ook graag winnen in Egmond”, aldus de kersverse winnaar van de 20e editie. Rick van Breda werd tweede in 1.02.39 en Ramon Sinkeldam derde in 1.02.56.

Kessler domineert dameswedstrijd 
Voor het eerst in de historie van het evenement gingen de dames van start nadat de heren vertrokken waren. Hiermee kregen zij een eigen wedstrijd, zonder inmenging van de heren. Direct vanaf de start oogde Nina Kessler enorm sterk. Al kort nadat de dames het strand oprijden, laat ze zien wat ze in haar mars heeft, door de kopgroep een flinke afstraffing te geven. Voor de strandafgang bij Wijk aan Zee neemt ze samen met Rozanne Slik de leiding en deze geven ze de rest van de wedstrijd niet meer uit handen. Eendrachtig werken ze samen en ogen beide sterk.

De beslissing valt in Castricum, waar Kessler als eerst naar beneden komt en een gat slaat van zo’n 100 meter. Bij de laatste opgang gingen de rensters, die vandaag voor de gelegenheid gehuld waren in hetzelfde pak, vlekkeloos omhoog en Kessler gaf haar koppositie niet meer uit handen. De handen gaan ruim voor de meet de lucht in en Nina Kessler wint voor het eerst in Egmond. “Ik dacht het gaat me niet gebeuren om de eeuwige tweede te zijn. Ik merkte aan het begin al dat het goed ging. Rozanne is op de technische stukken mijn lerares geweest vandaag, ik moest wel bij haar blijven om te winnen vandaag.” Ook Slik is blij met haar tweede plaats (1.10.54): “Ik heb één fout gemaakt en dat was dat ik bij de strobalen niet als eerste begon. Nina en ik gingen beide kapot en ik kon er niet meer bij komen. We waren echt aan elkaar gewaagd. Als er iemand mocht winnen vandaag, was het Nina. Ze reed zo ontzettend sterk en is zo goed op het strand. De parcourswijziging met meer technische gedeeltes vond ik een goede verandering. Echt iets voor de echte strandracers.” Ellen van Dijk werd derde in een tijd van 1.11.14.

Editie 2019
De 21e editie van ’s werelds grootste strandrace vindt plaats op zaterdag 12 januari 2019. Inschrijven is mogelijk vanaf begin augustus.